Eteeristen öljyjen säilytys- ja turvaohjeita

100 % eteeriset öljyt ja niistä sekoitetut huonetuoksut ovat voimakkaita tiivisteitä. Niitä EI pidä käyttää sisäisesti eikä laimentamattomana suoraan iholle. Eteerisiä öljyjä iholle käytettäväksi laimennettaessa käytetään hyvin pieniä pitoisuuksia (perusterveille aikuisille yleensä 0,5 % - 2,0 %; Yksi tippa eteeristä öljyä 10 ml:aan pohjaöljyä on 0,5 %. Kaksi tippaa 10 ml:aan pohjaöljyä on 1 % jne..). Yksi tippa on paljon! Eteeristen öljyjen terapeuttisiin ominaisuuksiin ja käyttörajoituksiin tulee perehtyä huolellisesti ennen öljyjen käyttöä.

Huom! Primaveran 100 % eteeristen öljyjen pakkauksissa on kerrottu ao. eteerisen öljyn maksimilaimennossuositus. Esimerkiksi: 100 % Rose abs: yksi tippa ruusuöljyä 50 millilitraan kasviöljyä. Maksimilaimennossuositus vaihtelee eri eteerisissä öljyissä. Jos et tarkoin tunne kyseistä eteeristä öljyä, niin käytä sitä tippa tai kaksi vain tuoksukäytössä (tuoksulampussa/tuoksukivellä/nenäliinassa tms.), tai pyydä tarkat kotihoito-ohjeet koulutetulta aromaterapeutiltasi.

Lääkitys, raskaus, henkilön ikä (lapset ja vanhukset) ja vaikeat sairaudet (mm. syöpä, epilepsia, verenpainetauti, sokeritauti, munuaisvaivat) ovat seikkoja, jotka voivat olla esteenä eteeristen öljyjen käyttämiselle tai voivat ainakin olennaisesti rajoittaa eteeristen öljyjen turvallisia käyttömahdollisuuksia. Vaikeiden sairauksien ja lääkityksen osalta suositellaan keskustelua oman hoitavan lääkärin kanssa ennen aromaterapiahoitoon menoa. Koulutetun aromaterapeutin henkilökohtainen ohjaus on tarpeen ennen öljyjen käyttöä vauvoille, lapsille, vanhuksille ja sairaille. Eteeristen öljyjen käyttöä ei suositella raskauden aikana.

Sitrusöljyt (erityisesti bergamotti) ja eräät muut eteeriset öljyt voivat laimennettunakin ärsyttää ihoa, jos öljyä on käytetty iholle 1-2 vuorokautta ennen auringonottoa tai solariumia.

Homeopaattisen lääkityksen yhteydessä vältettäviä eteerisiä öljyjä ovat mm. piparminttu, eukalyptus ja kamomilla.

Eteeristen öljyjen joutumista silmiin tulee varoa.

Eteeriset öljyt säilyvät hyvänä vuosikausia, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Vetiver, patsuli, santelipuu ja ruusuöljy jopa kypsyvät ja paranevat vanhetessaan, jos ne säilytetään asianmukaisesti. Eteeriset eli haihtuvat öljyt säilyvät parhaiten pimeässä, viileässä ja hyvin suljetuissa pulloissa. Poikkeuksena edellisestä ovat teepuuöljy ja sitrusöljyt, jotka olisi hyvä käyttää 6 kuukauden kuluessa pullon avaamisesta.

Huom. Primaveran eteeristen öljyjen etiketeissä on avatun purkin kuva, jonka vieressä on luku, joka kertoo suositellun käyttöajan pullon avaamisen jälkeen (esim. 12 M = 12 kuukautta).

Eteeriset öljyt ovat tulenarkoja eivätkä ne liukene veteen. Käytettäessä 100 % eteerisiä öljyjä kylvyssä ne tulisi emulgoida pieneen määrään kermaa, hunajaa tai neutraalia kylpyöljyä.

Primaveran pulloissa on turvakorkki, joka avautuu kun korkkia kierretään ja painetaan samanaikaisesti. Suosittelemme siitä huolimatta eteeristen öljyjen säilyttämistä lasten ulottumattomissa.

Turvallisia ja hyviä hetkiä Primaveran aitojen eteeristen öljyjen parissa!

Tästä eteeristen öljyjen ostoksille Ruusupuu.fi-verkkokauppaan.